divendres, 28 de novembre del 2014

RAMON DE BOIXADORS I ERMESSENDA

Imatge dels gegants de Tarrés i de la colla de gegants i grallers "Els Serrets".



 Els gegants de Tarrés tenen el nom de Ramon de Boixadors i la seva esposa Ermessenda a qui Ramon Berenguer IV donà el lloc de Tarrés l'any 1149. Van ser doncs, els primers senyors de Tarrés.


Però qui eren els Boixadors?
Era una Família de l’estament militar del Principat de Catalunya, probablement originària del castell de Boixadors (Bages, al municipi de Sant Pere Sallavinera).



Escut d'armes dels boixadors (dalt)
Els membres més antics dels quals hom té documentació són Ramon Guillem de Boixadors (1123).
Etimològicament boixadors vol dir cim on creix el boix, segons alguns autors, i boixedar, lloc de boixedes, segons altres.  


 En l'arbre genealògic podeu veure en primer terme als nostres Ramon i Ermessenda.


A continuació algunes imatges del castell de Boixadors, al Bages. Es pot veure al cim d'una muntanya passat Calaf en direcció a Barcelona per la N-II.







 En el mapa de baix es pot veure Calaf, a l'esquerra, Sant Pere Sallavinera a la dreta, i dalt de tot, una imatge d'un castell, el de Boixadors.




Si us interessa el castell dels Boixadors, clica el següent enllaç CASTELL DE BOIXADORS

2 comentaris:

  1. Com tinc arrels Fulledenques i malgrat viure exilat fora del meu poble, ara visc molt prop d'aquest castell, tant que des de casa el veig a cada moment, us recomano la visita i si contacteu amb la Montserrat alcaldesa de Sant Pere Sallavinera, us fara una visita explicada molt complerta.
    Martí

    ResponElimina
  2. Va pertànyer a la meva familia, l'he visitat dos cops

    ResponElimina