dilluns, 13 de juliol del 2015

HISTORIES COMPARTIDES PER JOSEP MARIA PASQUAL (XXXVII)

HERBES ESTIUENQUES.

Hom parla dels colors vegetals de la primavera, però i de l´estiu ? Ja so s´en parla tant, sembla que ja es doni per fet.
Al nostre terme en tenim de molt comunes i aromàtiques, per exemple l´Esparnellat. Tot l´any manté la seva característica olor, però és ara que s´engalana amb el color groc de les flors. Anys enrere, la mainada s´en feien anells amb els seus botons grocs. Per això, alguns en deiem "anelletes de Sant Joan", perque era quan tenien el màxim esplendor.





                                                    
Tampoc ens podem oblidar de les Pinyetes de sant Joan. Són uns conjunts de petits calzes, també grocs, amb un perfum molt característic.
                


A dalt detall de les Pinyetes de Sant Joan. A baix imatge general de la mateixa flor.


                 
Aquestes qui més qui menys tothom les ha vist i gaudit. Per altra banda, n´hi ha d´altres que, si be no en sentim l´olor, es fan admirar pel seu cromatisme incomparable i, segurament, tampoc són tant populars. Aquest és el cas del Lligabosc o xuclamel (fotografia de baix). Potser per això mateix, a Tarrés no en tenim cap nom específic per a nombrar-la. No em digueu que la combinació del verd amb el taronja no és una combinació seductora ?

 
                                                  
El lligabosc potser mai l´havíeu vist, però aquesta foto que us presento està feta l´any passat a la Plana del Ramonàs, entre juliol i l´agost. I no cal dir que, enguany espero tornar-ne a veure....
Els nostres boscos encara tenen moltes sorpreses que esperen ser descobertes. Animeu-vos !  
Salutacions.                                                                                               

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada