dissabte, 26 de març de 2016

EL "MONUMENT" DE SETMANA SANTA

Es diu monument de Setmana Santa a la capella o altar on es reserva la hòstia consagrada des del Dijous Sant fins al Divendres Sant.

A Tarrés, tradicionalment, aquest monument s'ha fet a la capella de la Mare de Déu de Montserrat. On es substitueix la imatge de la Mare de Déu per un Sagrari per guardar-hi les hòsties.
Per decorar el monument encara s'utilitzen els "maijos" o "maigs" que són aquests elements vegetals entre verds i grocs de la fotografia de l'altar d'enguany. Els maigs es fan amb llavors de mill, blat, ordi, besses, llenties... llavors variades, ja que amb la barreja de llavors el maig queda més doble. Les llavors s'han de plantar a l'inici de la quaresma en un lloc a les fosques, sense llum. Els primers dies cal regar-los sovint fins que comença a brostar.
Abans era costum de fer-los en torretes molt grans. I se'ls donava formes amb el "llac" dels rentadors de la font, que és el tel verd que fa l'aigua a la font. Aquest tel al ser humit facilitava el creixement del maig i se li podia donar formes diverses.


A la fotografia de baix ja es veu l'altar completament acabat.


Teniu fotografies de Monuments de Setmana Santa de la parròquia de Tarrés?
Si els voleu compartir amb nosaltres ens podeu enviar les fotografies a tarresaldia@gmail.com

2 comentaris:

  1. A Riudaura (Garrotxa), a aquest tipus de cultiu ornamental amb germinats en diem: "Sembrats", i concretament "Blat i Bessa". 21 dies de foscor...

    ResponElimina
  2. A Riudaura (Garrotxa), a aquest tipus de cultiu ornamental amb germinats en diem: "Sembrats", i concretament "Blat i Bessa". 21 dies de foscor...

    ResponElimina