dimecres, 8 de novembre del 2017

PLAÇA DE LES ESCOLES

Ahir a la tarda es va celebrar un Ple de la Corporació Municipal on es va decidir, per unanimitat dels regidors, posar nom a la plaça nova que hi ha davant de la Sala de Vetlles Municipal. És l'espai que veieu just a la fotografia inferior.




El nom triat és "plaça de Les Escoles", com a record del que va ser el primer edifici que es feu en aquest indret, l'escola municipal de Tarrés.

Fem una mica de resum històric: 
L'any 1962, el Ministerio de Educación Nacional concedia una subvenció per la construcció d'un edifici de nova planta per destinar-lo a "Escuela Nacional" i l'ajuntament havia de cedir un solar per fer-la.
La corporació no disposava de solar necessari, i l'alcalde (Ramon Arbós Palau) facilità els tràmits perquè la finca "tras del molí" passés a ser propietat de l'Ajuntament. Després es donà l'esmentada finca a la Junta Provincial de Construccions Escolars que era l'organisme encarregat de dur a terme la construcció.
Sabem que les obres de construcció ja eren començades el març de 1964, les despeses les subvencionà totalment l'estat i l'obra la feu un contractista de forta vila. L'Ajuntament pagà part de l'allotjament i manutenció dels paletes que mentre feren l'obra residiren al poble hostatjats a la fonda (ca la Pilar) o en altres cases cam cal Sico o cal Gili.
El poble col·laborà també en la construcció en forma de peonades, seguint el sistema que s'utilitzava de "pas de vila".
El nou edifici de l'escola unitària mixta de Tarrés comença a utilitzar-se en el curs 1964-1965.
Sabem que l'any escolar 1970-1971 el cursaren disset alumnes (nou nois i vuit noies).
Onze anys després de la seva inauguració l'escola tancava. Així és, el curs escolar 1974-1975 fou l'últim que es desenvolupà a l'escola mixta de Tarrés. Aquell darrer curs hi havia matriculats 8 alumnes (quatre nois i quatre  noies).

Si voleu ampliar la informació al respecte trobareu més detalls al llibre Tarrés, tessel·la nacional, pp. 208-212.


En aquesta fotografia dels anys 70, feta pel Josep M Domènech, es veu l'edifici de les escoles.

Si alguna persona té fotografies de les Escoles fetes de més a prop, o de l'interior, o dels alumnes, seria molt interessant poder-la compartir ja que fins ara no n'hem vista cap.

1 comentari:

  1. A la TERESA li fa molta il·lusió perquè ella hi va anar quan era petita. Molt bon nom, fidel a la memòria històrica.

    ResponElimina