dimarts, 9 de gener del 2018

NOTÍCIA AL PETI QUI PETI DE FULLEDA VINCULADA AMB TARRÉS

Posem l'enllaç d'una interessant notícia històrica, relacionada amb la guerra civil,  publicada ahir al bloc de Fulleda PETI QUI PETI, on es parla d'un militar italià que morí a Tarrés al gener de 1939. Es deia Carlo Bresciano i era capità de l'exèrcit italià.

Al llibre Tarrés tessel·la nacional a la pàgina 166 l'Antonio Arbós parla d'una fossa comuna al cementiri de Tarrés on hi ha enterrats alguns italians, potser un és aquest capità Breciano, reproduïm el fragment:

 "Del 12 de gener de 1939 hi ha una acta d'enterrament de vint-i-nou cadàvers trobats escampats pels boscos i feixes. A parer del secretari de l'Ajuntament, per la vestimenta quatre dels difunts semblaven italians, els altres vint-i-cinc rojos. Només un dels cadàvers duia al damunt una botelleta amb la documentació identificativa molt ben condicionada, però que no ens diu res de la persona a qui pertanyia. Dels altres diu que era impossible identificar-los.
Molts anys després, el cònsol italià a Saragossa va fer gestions prop del nostre Ajuntament per recuperar les restes d'un capità italià de la legió Litorio. Segons deien els familiars, havia caigut a la zona de Tarrés. A falta de més dades concretes i com les restes dels  caiguts van anar totes a una fossa comuna del cementiri de Tarrés, no es va poder identificar i es va deixar córrer l'assumpte."

Gràcies companys de Fulleda!

3 comentaris:

  1. Interessant anar descobrint el passat. Aquesta fossa comuna està localitzada actualment ?.

    ResponElimina
  2. Més o menys es sap la seva ubicació dins el cementiri municipal. Caldria potser intentar filar més prim i ubicar la més exactament aprofitant l' experiència d' alguna persona gran.

    ResponElimina
  3. De res, un plaer! Sembla que diu com si hagués mort a l'hospital de Tarrés a on el devien traslladar ferit des de la Floresta.
    Per altra banda, avui la identificació de cadàvers amb les proves d'ADN seria molt més fàcil.

    ResponElimina