dijous, 29 de març del 2018

EL "MONUMENT" DE SETMANA SANTA

Es diu monument de Setmana Santa a la capella o altar on es reserva la hòstia consagrada des del Dijous Sant fins al Divendres Sant.

A Tarrés, tradicionalment, aquest monument s'ha fet a la capella de la Mare de Déu de Montserrat. On es substitueix la imatge de la Mare de Déu per un Sagrari per guardar-hi les hòsties.




Per decorar el monument encara s'utilitzen els "maijos" o "maigs" que són aquests elements vegetals entre verds i grocs dels laterals de l'altar -es veu un a cada extrem-. Els maigs es fan amb llavors de mill, blat, ordi, besses, llenties... llavors variades, ja que amb la barreja de llavors el maig queda més doble. Les llavors s'han de plantar a l'inici de la quaresma en un lloc a les fosques, sense llum. Els primers dies cal regar-los sovint fins que comença a brostar.
Abans era costum de fer-los en torretes molt grans. I se'ls donava formes amb el "llac" dels rentadors de la font, que és el tel verd que fa l'aigua a la font. Aquest tel al ser humit facilitava el creixement del maig i se li podia donar formes diverses.




Les quatre imatges de dalt són del "monument" fet a l'església parroquial d'enguany.
La imatge següent és del "llac" de la font, utilitzat com s'ha dit per donar forma als "maijos".


1 comentari: