dimarts, 24 d’abril del 2012

PRESENTACIÓ DEL PLÀNOL "CAMINANT PER TARRÉS"

CAMINANT PER TARRÉS
A PEU I EN BTT

Escala 1 : 10.000

DISSABTE dia 28 d'Abril
7 de la tarda a la Sala Polivalent del Sindicat
El plànol ha estat editat per Ed. Piolet -entitat especialitzada en l'edició de plànols per realitzar rutes excursionistes i de muntanya-, i patrocinat per l'Ajuntament de Tarrés.
El plànol porta per títol “Caminant per Tarrés” però sobretot s'ha fet amb la idea de marcar i promocionar la “Ruta de la Calç”, un itinerari de 12,6 km per fer a peu, btt i cavall amb sortida i arribada al nucli urbà de Tarrés.
S'ha aprofitat l'edició del plànol per realitzar una actualització toponímica de les partides de terme del municipi de Tarrés i al mateix temps una localització en el plànol d'aquells elements de l'arquitectura rural que es consideraven més representatius: s'hi han localitzat les cabanes de volta (15 en total), també s'han localitzat els aixoplucs -refugis menors, normalment fets en marges de pedra (5), un altre element important han estat les basses empedrades del terme (13).
També s'han localitzat les Fonts existents més algunes ja desaparegudes per la realització de grans infraestructures -AVE o l'autopista-. En aquest darrer cas podríem trobar l'antiga Font del Rector o la Font del Simeón. Parlant de Fonts, adjuntem aquesta fotografia de la Font de Terrerots, molt poc coneguda pel fet d'estar situada en un indret -el Mas de Cal París- on segurament només en feien ús la gent d'aquesta família. En la imatge veieu al Jaume, fou qui ens l'ensenyà tot i que feia més de 30 anys que no hi havia estat.
S'han destacat al plànol també altres elements agrícoles singulars com un gran marge de pedra seca situat a la partida de Les Costes. També les poques cogulles existents (2). La més interessant es troba al Mas de Cal Perdiu.
Cal destacar que el plànol ens permet fixar en el territori alguns noms de partides ja perdudes en l'ús de la gent o de difícil localització pel poc ús que se'n fa en l'actualitat. Seria el cas de Les Catalanes, nom de partida situat al Corregó, el Coll d'en Dreu, Baldivuit...
També en l'apartat de botànica s'ha cregut oportú assenyalar aquells arbres o altres elements més representatius del terme, sobretot per les seves dimensions, poc habituals. Podríem posar l'exemple del Reboll del Mas de l'Engràcia.
El plànol està fet a escala 1:10.000. És un plànol desplegable que medeix 66cm x 44cm. En una cara hi ha el mapa del terme municipal amb tots els elements senyalitzats i el revers del plànol conté diverses fotografies que il·lustren els elements assenyalats al plànol i una breu explicació de la Ruta de la Calç i la seva importància.
Cliqueu aqui per a veure el plànol

2 comentaris:

  1. Crec que aquesta iniciativa pot marcar una important fita en el futur del poble. Felicitats a tothom!!

    ResponElimina