dimarts, 6 de gener del 2015

HISTÒRIES COMPARTIDES, PER JOSEP MARIA PASQUAL (VII)

CÀDEC O GINEBRÓ ?

A Tarrés sempre s´ha parlat dels ginebrons. Tothom sabia el que i el com. De càdec però semblava que només n´hi havia un, el del coll dels Pins.
Les diferències externes a primer cop de vista no existeixen: fulles punxents verdes, fruits rodons marronosos o foscos... Però si som més detallistes les veurem ( mireu les fotos ampliant-les ). Les més evidents són:

CÀDEC. Fulles punxegudes que, per la part de dalt, tenen 2 fines ratlletes blanquinoses. Els fruits madurs són vermellosos.
GINEBRÓ. Les mateixes fulles punxegudes, però només amb una ratlleta. Els fruits madurs són d´un blau fosc.

Els naturalistes ens donen més dades. El càdec viu arran de mar fins a una altitud mitjana com Tarrés (650 mts aprox.) o una mica més. A part de que són resistents a la sequera, fins al punt de que rebrota després d´un incendi.
En canvi, el ginebró viu al voltant dels 1000 mts d´alçària ( muntanyes de Prades ). Aquests necessiten més humitat, i no resisteixen el foc.

Per tant, he de dir que, els ginebrons tarresans en realitat són càdecs. No patiu per "l´equivocació" (?), hi ha d´altres llocs de Catalunya que també els passa el mateix.
Arribats en aquest punt pregunto, es podria establir una mena de competició per qui pugués identificar el primer ginebró del terme de Tarrés ?... si és que n´hi ha algun, és clar !

Dalt un càdec.

A baix un detall de les fulles del càdec del Coll dels Pins.

Si compareu la foto de dalt (càdec) amb la de baix (el ginebró) es veu perfectament aquesta lleugera diferència en la fulla. La de dalt té dues línies blanques, la de sota només una.


 Per finalitzar dues imatges del càdec dels Coll dels Pins, el més gros del terme (si en trobeu un altre de més gran en ho feu saber).





Ja sabeu doncs, si trobeu un ginebró pel terme ens envieu la foto a tarresaldia@gmail.com !!!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada