divendres, 6 de febrer del 2015

HISTÒRIES COMPARTIDES, PER JOSEP MARIA PASQUAL (XIII)

 CAL ROIG

Els Palau van arribar a Tarrés al principi del 1500. Com a mínim eren tres germans, l´Antoni, el Joan, i el Francesc. Segurament es van establir al nucli més antic, a la Torra, a redós de l´antiga muralla i el castell, ja que allí hi van tenir una casa. Poc després s´anirien casant i escampant per altres indrets (carrer dels Palaus, de la Costa, etc...).

Dit apel·latiu està documentat per primer cop al 1576, en una anotació de la confraria del Nom de Jesús. Allí s´anomena a un Joan Palau lo Roig, personatge que s´havia casat amb Caterina, allà pels volts de 1520-1530.

L´origen del sobrenom "Roig" estaria relacionat per la coloració del cabell o de la cara, característica d´aquell primer portador.
Amb el pas del temps, van deixar la casa de la Torra i van habitar l´actual casa de la Font. La xifra que hi figura al llindar de la mateixa és de 1788, cosa que ens dataria aquesta ocupació, però no en tenim cap més referència (podria ser que l'haguessin començat a habitar uns anys abans). Amb tot, si ens guiem per aquesta podem assegurar que correspon a la vida de Macià Palau (1738-1809) que, casat amb Maria Gili Arbós de Tarrés, va fer possible la continuació d´aquest cognom fins avui dia.
Amb les dades a la mà es pot assegurar que l´estada d´aquesta família s´ha perllongat més de 500 anys al nostre poble, estant amb nosaltres un mínim de 16 generacions.     

En la fotografia nevada veieu tres cases actualment: a l'esquerra cal Cuixart -la petita i quadrada-, cal Roig i ca la Pilar -resten com a dues vivendes partides pel carener de la teulada-. Fins fa tres generacions era tot la mateixa casa, cal Roig. La petita -cal Cuixart- era on vivia el mosso de la casa.




Llinda de la porta principal de la casa amb la data 1788.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada