dissabte, 21 de febrer del 2015

HISTÒRIES COMPARTIDES, PER JOSEP MARIA PASQUAL (XVII)

CA L´ANDORRÀ

Aquesta és una casa desapareguda de fa una pila d´anys. He considerat, però, que no es podia oblidar ni per la raresa ni per l´antigor que li podríem pressuposar.
Segons els nostres padrins, estava situat fora del poble, als Morers ( o Morés). Per a entendre´ns, on avui hi ha el dipòsit del gas.
A la part més a prop de cal Perdiu hi ha una petita plana triangular, damunt del mateix venc de pedra pinyolenca, avui mig menjat per la nova carretera de circunval·lació. Allí mirant el poble, hi ha (o hi havia) un desnivell d´uns 2 o 3 metres de la roca, i que minva suaument en direcció a la finca.
Com deia, els padrins tarresans parlaven de que aquell pla havia sigut una era, i que el desnivell tallat al pinyolenc eren les restes de l´ubicació de la pallissa (disposició idèntica a les eres del darrere de la Creu, el Taverner i les Eres). També contaven que abans havia sigut una casa anomenada ca l´Andorrà, i que les pedres del mateix foren amortitzades pels voltants.
Després de llegir, buscar i remenar molt, mai ningú me´n ha sabut dir una paraula més.

Fa uns anys, en una de les recerques, vaig trobar una nota curiosa:    l´1 de setembre de 1597, l´Antoni Paris devia 5 ducats a Joan (Roig ?)  " de massana dela val de andorra ".
En tots els escrits que he llegit, i en són uns quants (!), és l´única vegada que he trobat algun tarresà relacionat amb Andorra. I mireu que no estem pas tocant .....
Per això mateix, i sense cap proba més directa, em veig quasi obligat a relacionar aquella casa, pallissa i era amb aquest personatge de finals del segle XVI, encara que a hores d´ara no sapiguem ni tan sols que hi feia per aquestes terres.

Una casa, un nom, una persona, perduts dins la memòria històrica de Tarrés ...        

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada