dimarts, 9 de juny del 2015

HISTÒRIES COMPARTIDES, PER JOSEP MARIA PASQUAL (XXXIV)

CAL MUT. 
 
Des dels seus inicis, és molt provable que aquest edifici sempre hagi portat el cognom Palau, i fins ara sembla provenir d´una branca diferent de la de cal Roig. I és que, en els seus orígens, no els hi coneixem cap relació de parentiu entre les dues. A més de dir-se també Palau també se´ls coneix per una ubicació de la casa molt concreta. I és que tocaven a un dels portals del poble, el portal de Les Eres (vers 1600, les eres començaven a l´actual Placeta).

Sabem que al 1570 dita nissaga tenia l´esmentada ubicació pel matrimoni que hi vivia, Francesc Palau i Úrsula Rubió. Però per a trobar a la primera persona anomenada “Mut” i que segurament veritablement ho era, hem d´avançar fins Joan Palau (1669-1738), casat amb Maria Buldú de Tarrés.


El conjunt de descendents es van escampar, des del 1700, després de la Guerra de Successió, principalment cap a Vallclara, on hi han residit fins a l´actualitat. D´altra banda també van poblar els Omellons, vers el 1800, i Montblanc, Tarragona i Barcelona en el transcurs del segle XX, entre altres llocs.
A últims de 1800, la genealogia de la família dels Mut es dividí en dues cases més, les actuals cal Palau i cal Vallès.

La casa pairal, al carrer Montserrat, porta la data d´una de les últimes remodelacions que es degueren fer (1885), amb les inicials M.P. Aquestes, però, no es corresponen a cap home de la família. Però en canvi es pot referir a una dona, la mare, la Maria Palau Llovera, del Vilosell, muller que fou de Francesc Palau Pàmies (1833-1877), cap de casa de cal Mut. S´ha de constatar que aquest fet, si fos així, seria un cas únic a Tarrés ....      



A dalt imatge de cal Mut, al carrer Montserrat, tocant al pati de la Sala Parroquial.


A la fotografia de dalt, la portalada principal de cal Mut, a baix detall de la llinda de la mateixa portalada, amb les inicials MP i la data 1885.



 A dalt cal Palau -al carrer de la Costa- i a baix cal Vallès -al carrer de la Conca-, dues de les cases sorgides de branques de família originàries de cal Mut.
    

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada