dimarts, 20 d’octubre del 2020

EL RELLOTGE DEL CORREGÓ A L'INVENTARI DE RELLOTGES DE SOL DELS PAÏSOS CATALANS

La Societat Catalana de Gnomònica disposa d'un inventari -consultable a la seva pàgina web- de tots els rellotges de sol coneguts als Països Catalans. Un dels darrers incorporats ha estat el del Corregó de Tarrés.

La viquipèdia ens orienta sobre aquesta ciència:

Gnomònica és la ciència encarregada d'elaborar teories i reunir coneixements sobre la divisió de l'arc diürn o trajectòria del Sol sobre l'horitzó, mitjançant l'ús de projeccions específiques sobre superfícies. Aquesta ciència és molt útil per al disseny i construcció dels rellotges de sol i en cartografia (projecció gnomònica).

Hi va haver un moment en la història de la rellotgeria en què els rellotges de sol van tenir una gran rellevància pel fet que eren els únics instruments capaços de donar l'hora amb precisió suficient com per a regular la vida quotidiana de les persones. Per aquesta raó, la gnomònica es considerava una ciència amb aportació de valor als costums de la societat.

A poc a poc, durant el segle xvii, els rellotges mecànics van anar millorant fins al punt que eren suficientment precisos com per a substituir els rellotges de sol. D'aquesta manera, s'aconseguien majors autonomies (de l'ordre de dies) i majors precisions (de l'ordre de segons). És per aquesta raó que la ciència dels rellotges de sol (gnomònica) va anar decaient a poc a poc.

Podeu consultar informació del rellotge de Tarrés al següent enllaç:

https://www.gnomonica.cat/index.php/inventari/inventari-10742

L'inventari disposa d'un mapa on hi estan referenciats els més de 4.900 rellotges inventariats fins ara:

https://www.gnomonica.cat/index.php/inventari/mapa-dels-rellotges-de-sol-dels-paisos-catalans

1 comentari: