dijous, 13 de maig del 2021

LA PEDRERA DELS COSTERS MORERS

TARRÉS PEDRERA DEL PALAU DEL REI MARTÍ I A POBLET

Al terme de Tarrés hi ha gran quantitat d'antigues pedreres, moltes d'elles de petites dimensions que resten com a testimoni de l'extracció i treball de la pedra sorrenca o dita també de sauló, molt abundant pels contorns. Pedra utilitzada en la construcció de la majoria de les cases i edificis del nucli urbà.

Una de les pedreres més grans -sense ser de dimensions excepcionals- la tenim just damunt el poble, als Costers Morers. La pedrera havia quedat força camuflada entre la vegetació dels bosc que ha anat creixent amb el pas del temps.

Les darreres setmanes s'ha dut a terme una esporgada dels pins i una neteja del sotabosc arbustiu per fer-la més visible i condicionar-la per la visita, ja que també forma part de la ruta de la Calç.

Adjuntem unes imatges que permeten veure l'abans i el després, de la feina feta amb la neteja.

El mateix indret fotografiat abans (dalt) i després (baix) de la neteja realitzada.

El mateix indret fotografiat abans (dalt) i després (baix) de la neteja realitzada.


La pedrera té una petita "sorpresa" per al visitant, es tracta d'una pica de grans dimensions que es va començar a buidar però que es deuria trencar en el procés i resta testimoni de l'antiga activitat de l'indret.

A baix imatge de la mateixa pica abans de la neteja.

La pedrera té una extensió d'uns 70 metres aproximadament i com es pot comprovar en les següents fotografies es poden veure un bons talls de pedra que resten com a testimoni mut de l'activitat d'extracció del material.











A més a més des de la pedrera hi ha una excel·lent visió del poble i una magnífica panoràmica de la Conca de Barberà i les muntanyes de Prades tal com pot veure's a la fotografia inferior.


El camí fins arribar-hi és fàcil però resta pendent millorar els accessos per baixar a la pedrera.
La pedra de Tarrés, extreta de pedreres com aquesta, ha servit per bastir importants edificis, segurament el més emblemàtic és el Palau del rei Martí I l'Humà, construït dins el recinte de les muralles del Monestir de Poblet.
El palau, construït a principis del segle XV, és considerat una joia de l'arquitectura gòtica civil catalana. A dalt podem veure la façana principal i a la fotografia inferior la que dóna al claustre.































3 comentaris:

  1. És una molt, però que molt, bona iniciativa que ofereix un interès nou pel conjunt del poble. Felicitats a tots !

    ResponElimina
  2. Molt interessant i al mateix temps sorprenent la existència d'aquest patrimoni natural i el consequent treball de l'home. Cal anar redescobrint tot això i donar-lo a conèixer , tal com ho feu arreglant els accessos. Molt bona feina !! Gràcies a tots.

    ResponElimina
  3. És espectacular. I el reportatge està molt ben il·lustrat. Moltes gràcies

    ResponElimina