dimecres, 3 de desembre del 2014

GUARDA-RODES


QUÈ ÉS UN GUARDA-RODA?
EN TENIM A TARRÉS?


En algunes cases, corrals, patis del poble haureu vist aquestes pedres que sobresurten als muntants inferiors, a banda i banda, de les portalades és el que s'anomena guarda-rodes. 
Pot semblar que és un element decoratiu però servien per protegir i també per guiar les rodes del carro, per evitar, que qualsevol maniobra brusca o inoportuna  provoqués el xoc del botó (element que sobresurt de la roda, on s'uneixen tots els radis de la mateixa) del carro amb els muntants de la portalada. Per tant, el guarda-rodes servia, tal com diu el nom, per protegir les rodes i també els muntants de la portalada.


 En la imatge de la roda de carro (no és de Tarrés) es veu aquest element que sobresurt de la roda, el que anomenen botó.



La imatge primera, més aquestes dues (dalt i baix) corresponen als guarda-rodes més imponents que queden al poble. Son a les portes de l'antic molí de ca l'Arengadé.


De guarda-roda ni ha de molts tipus, aquests del corral de ca la Viuda (dalt i baix) només protegien la part entre els muntants, la llum de la porta.




Els de la porta de ca la Cecília (dalt i baix) també son força grans, es conserven sencers i rodons.


La porta del corral de cal Perdiuet és un cas curiós i exemple del què ha passat amb molts guarda-rodes: amb la substitució dels carros pels tractors i cotxes, els guarda-roda més aviat fan nosa ja que les portes queden justes per entrar amb la maquinària més gran. Molts es repiquen fins fer-los desaparèixer.


El muntants que veieu a l'esquerra de la imatge (dalt) i en detall (foto de baix), s'ha repicat completament tot el guarda-roda. En el muntant es llegeix perfectament la forma que tenia el protector.


L'altre guarda-roda (foto de baix) s'ha retallat només la part lateral per guanyar la llum de la porta.




Detall dels guarda-roda (dalt) i la portalada sencera (baix) de cal París.




Portalada de cal Besora (dalt i baix) amb els guarda-roda retallats per guanyar amplitud de porta.



A continuació 3 imatges dels guarda-roda de la porta lateral de ca la Francisqueta, de dimensions força grans i ben conservats.







Les tres imatges següents son del pati de cal Mosset, on també s'hi conserven bé.





Sembla que a Tarrés se'ls deia guarda-rodes i també guarda-botons.
Un detall arquitectònic, un costum pràctic dels nostres avant-passats, en definitiva, una forma de preservar l’aspecte exterior de la llar que ha caigut en desús i que caldria valorar com a testimoni de la pagesia i la rutina agrícoles del nostre poble.

A tall de conclusió dir-vos que només hi em posat els que em vist passant pels carrers del poble, si en coneixeu algun altre i ens envieu la foto (tarresaldia@gmail.com) o ens dieu on és amb molt de gust la penjarem. Si coneixeu alguna anècdota relacionada amb els guarda-rodes del poble i la voleu compartir, ja sabeu...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada