dilluns, 29 de desembre del 2014

HISTÒRIES COMPARTIDES, PER JOSEP MARIA PASQUAL (V)

LA BASSA DEL POBLE

Resulta que pel 1860, el poble havia augmentat la població (380 habitants) gràcies a les obres del ferrocarril i el túnel. Molts treballadors d'allí, que havien pres amb ells la família, eren propietaris o llogaters d'una vivenda a Tarrés. A conseqüència d'això les necessitats d'aigua havien augmentat molt.
Per a donar servei la gent es va idear l´aprofitament de l´aigua de pluja que s'escorria pels vessants dels Costers Morers. Així doncs es feu a ran de terra un rec que recollia l'aigua de l'esquerra i dreta de la muntanya, fent-la convergir dins una bassa rodona de pedra. Com que la terra era molt argilosa va ajudar a impermeabilitzar el conducte i el bassol (fins a la construcció de la variant del poble encara se'n conservava una bona part del rec).
Després d'acabar-se les obres del " ferro-carril " i de la sequera del 1877, la gent ja havia començat a marxar. L'obra es va fer en un intent de conservar el màxim de població, per més que l'aigua que s'hi arreplegava era més per a fer bugada que no pas per a beure. Veritablement era un ajut a les necessitats de la població, tot i que insegur i estacional.
Passats molts anys, al 1999, pel 850è aniversari de la Carta Pobla, es va voler dignificar una mica el lloc i, en un lateral de la mateixa, es va descobrir l'autèntica data de l'obra, doncs esculpida en una pedra aparegué l'any 1878.

Fotografia de la bassa empedrada als Costers Morers, al voltant de l'any 2000.

La imatge de baix és de la bassa avui. Hi ha molta canya que impedeix localitzar la pedra on hi ha la inscripció de l'any de construcció.


En la fotografia de baix s'aprecia com dins la bassa hi ha aigua. Part del sistema d'aigüeres per portar-hi aigua de pluja continua operatiu i, de tant en tant, la bassa té aigua.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada