dilluns, 9 de febrer del 2015

HISTÒRIES COMPARTIDES, PER JOSEP MARIA PASQUAL (XIV)

CA L´ENGRÀCIA

La diferenciació entre els molts Palau de Tarrés sempre ha portat feina, precisament per la gran quantitat de portadors del mateix cognom. Com que els noms que s´acostumaven a posar eren quasi sempre els mateixos (Josep, Joan, Antoni o Francesc, i poc més), al principi es van diferenciar pel carrer on vivien ( Torra, Costa, etc ), però va arribar un moment en que això tampoc fou suficient (per exemple, hi van haver en un mateix moment 6 o 7 Joseps Palau casats i afillats, a part d´altres menors d´edat. Diferenciar-los degudament segur que per a més d´un seria un veritable problema...) Una solució ben natural que es va aplicar va ser segons el nom de l´esposa o mare. Ca l´Engràcia és un d´aquests casos...
L´iniciador del sobrenom fou un Anton Palau, casat el 1757 amb Engràcia Boix de Tarrés. Així, després, veiem com tots els seus descendents són anomenats de ca l´Engràcia, i sent al 1805 la primera vegada que tenim constància escrita d´aquesta filiació.
Deurien viure a la mateixa casa que avui coneixem del carrer Montserrat, fins fa poc carrer de la Plaça, a prop del Retomb.


 

A dalt imatge de la façana principal de ca l'Engràcia que dóna al carrer Montserrat. A baix, la façana posterior, al carrer de la Torre.

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada