dilluns, 9 de març del 2015

AL CAMINADORS I CAMINADORES...

Ja tenim en marxa una nova caminada cultural a les Garrigues i de ben segur que us resultarà força interessant també.



VII Caminada cultural per les Garrigues:

RUTA ARQUEOLÒGICA PER LA VALL DEL RIU SET

La setena caminada cultural per les Garrigues tindrà lloc el proper diumenge dia 15 de març a la petita població del Cogul.
Des del Centre d’Estudis i des del Consell Esportiu de les Garrigues us hem preparat una ruta circular apta per a tots els públics amb un recorregut assequible per a tothom d’uns 7,2km aproximadament.

El plat principal del dia serà descobrir i conèixer les famoses pintures rupestres del Cogul, declarades Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO. Es tracta d’una immensa mola de pedra que s’aixeca a la vora del camí, en la qual hi ha un conjunt rupestre prehistòric i que va utilitzar l'home durant uns 5.000 anys.
L’any 1908 va tenir lloc un esdeveniment clau per a l’estudi de l’art rupestre: el descobriment científic de les pintures rupestres de la Roca del Moros del Cogul (les Garrigues). L’interès que va despertar en la comunitat científica d’arreu d’Europa les va convertir en el motor que va estimular la recerca de les manifestacions rupestres al nostre país, i en un dels conjunts pictòrics més importants de Catalunya i d’Europa.

L’exposició Un espai sagrat. La Roca dels Moros del Cogul proposa un recorregut per la prehistòria del nostre país a través de les pintures i gravats que conformen el conjunt pictòric de la Roca dels Moros, i explica els diversos significats que s’amaguen darrera d’aquestes pintures rupestres, un art únic i exclusiu de la conca mediterrània de la península Ibèrica i el sud de França. El jaciment s’emmarca en una zona que ha estat habitada per l’home gairebé de forma contínua des del paleolític i, per tant, molt rica arqueològicament.

A banda de les famoses pintures rupestres, declarades Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO, el Cogul ens dóna l’oportunitat de conèixer la nostra història de prop.
Descobrirem també les sorprenents tombes del Saladar rectangulars i fetes a la roca.

També veurem una gran balma i que era el lloc on vivien els nostres avantpassats.

Finalment acabarem la caminada cultural a la plaça Major on s’alça l’església parroquial de la Mare de Déu de l’Assumpció, d’estil renaixentista, amb una façana barroca i el campanar de pedra. Edificada l’últim terç del segle XIX , presideix l’altar major una imatge de l’Assumpció de la Verge Maria, i també la venerada imatge del Sant Crist del Cogul amb un altar propi al creuer i un bell altar amb el Sant Crist ocupant el cambril, on rebia el bes enfervorit dels fidels. Era el punt de referència de la vida religiosa de la vila i dels pobles de les rodalies.

Vine a descobrir el conjunt rupestre més significatiu de Catalunya!

Per a més informació consulteu el web actualitzat: www.marxanordicaiculturagarrigues.blogspot.com.es

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada