dimarts, 3 de març del 2015

HISTÒRIES COMPARTIDES, PER JOSEP MARIA PASQUAL (XIX)

CAL MIQUEL DEL PERE

La primera notícia que tenim d´aquest habitatge del carrer de l´Abadia o de l´Església (segons època), és que estava habitada per uns Martí que feien de picapedrers, allà pel 1560. Es veu que estaven emparentats amb els també Martí que hi havia al carrer dels Palau (cal Petronill del carrer Major), i que es devien tocar els darreres dels dos habitatges.
Més tard hi entraren els Arbós, també a totes dues cases, aprox. des del 1680. Em pregunto si eren una sola finca, inclús si podien tenir alguna comunicació interior ? ...
L´orígen del sobrenom s´explicaria per una senzilla constatació familiar del propietari, Miquel Arbós (v. 1664-1744), ja que era fill d´un Pere Arbós. Així, dins la història de la nissaga, podríem considerar aquestes dues cases com les originàries "visibles" dels actuals Arbós tarresans. S´ha d´admetre però que l´origen més remot els deriva indefectiblement a la Torra (1548), tenint la seva presència una antigor mínima del 1410.
Davant l´Abadia hi romandrien potser fins a finals del XIX o principis del XX, per més que durant el temps es van estendre per altres racons del poble: ca l´Estanc Vell, ca l´Amoroset, cal Miquel, cal Guixa, cal Gili, cal Fuster, etc. Alhora també poblaven llocs com Vimbodí, l´Espluga de F., Fulleda, i altres parts de Catalunya.
Possiblement cal Miquel del Pere fos també anomenat cal Rosset per un curt període de temps.
A finals del S. XX es va reformar absorvint cases veïnes del mateix carrer (Salat Vell i Fiano), essent-ne propietari el Juncà (avui Sans Travé).

A dalt cal Sans Travé ocupant un dels espais on hi havia cal Miquel del Pere. A sota l'actual porta d'entrada que és l'original de cal Miquel del Pere. De fet aquesta porta no s'ha vellugat de lloc.


 A sota, en una foto de fa quasi 50 anys -gentilesa de cal Sico-, podem veure perfectament la façana original de cal Miquel del Pere. La porta d'entrada, la mateixa que hi ha ara, i a sobre dos pisos amb finestres. La mateixa foto ens deixa veure el paviment original del carrer, un bon enllosat de pedra.

                   

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada