dijous, 12 de març del 2015

HISTÒRIES COMPARTIDES, PER JOSEP MARIA PASQUAL (XXI)

  CAL PETRONILL


És un sobrenom de casa derivat del nom d´una dona. Millor dit, prové de la masculinització del nom femení “Petronilla”, que és una variant de “Petronella”, a la vegada provinent de “Peronella”, el qual és un diminutiu femení de “Pere”, (igual  que Pereta).

Com vaig dir en la història de cal Miquel del Pere (nº XIX), aquesta casa del carrer Major va estar habitada pels Martí. El cas és que en desaparèixer l´últim home d´aquesta nissaga de Tarrés, el Pere Joan Martí, el va succeir la seva germana Petronilla Martí (1662-1737), a finals del 1600 . Aquesta estava casada amb un Joan Pelegrí procedent de la Costa, i que no van tenir descendència. Fos com fos, dels Pelegrí passaria als Arbós ( per un breu període de temps), i tot seguit als Amorós. És aquí a on trobem per primera vegada escrit el sobrenom de Petronill. El Josep Amorós (1742-1815), és qui el portà, no descartant però que també el dugués son pare, també de nom Josep. A aquests els seguí Ramon Amorós (1831-1909) “dit Patronill”, fins ben entrat al segle XIX. I encara de l´últim el succeí un fill seu, Ramon Amorós, de certa anomenada ja que era “tarapeutico”.
Al segle XX el van habitar, altre cop, uns Pelegrí, que també van dur amb ells el renom de la casa Petronill fins avui dia.

Com hem vist, l´explicació de l´origen del nom Petronill és potser una mica complicada, però com podem veure el seguiment de les diferents etapes dels seus habitants tampoc es queda enrere. Així mateix veiem que hi ha persones que, per la seva singularitat, fan o donen nom a algunes cases, però no tothom que hi habita hereta el nom de la casa.

Un últim apunt. La portalada de pedra de la casa antiga, amb carreus de factura formidable, podria haver estat feta per aquells picapedrers Martí inicials i que ja he anomenat, doncs l´antigor de les pedres està fora de qualsevol dubte, i que amb les últimes obres han desaparegut (provablement gotico-tardanes). Una mostra més de la vellura i bellesa d´aquell carrer dels Palaus....        

Si algú vol rebre aclariments o ampliacions sobre qualsevol tema d´aquestes històries compartides, només cal que envii el seu dubte al mail      tarsam58@gmail.com      , i miraré de contestar-lo. Tarrés té molta història i entre tots ajudarem a que es conegui més i millor.


Dues imatges de cal Petronill, si teniu alguna imatge de la magnífica portalada tardo-gòtica que hi havia abans de la reforma actual, ens la podeu enviar que la penjarem.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada