dijous, 19 de març del 2015

HISTÒRIES COMPARTIDES, PER JOSEP MARIA PASQUAL (XXII)

CA LA VIUDA


Els de ca la Viuda són una branca dels Palau tarresans que tenien la casa pairal al carrer de l´Església a principis del 1600, sent descendents del carrer de la Costa.
Trobem que el sobrenom ja es fa servir el 1752, doncs està escrit. L´origen és molt probablement perquè una mare de la família va ser vídua per més de 20 anys (Jerònima Torralba, vídua d´Isidre Palau), entre 1703 i 1725. Així un nét seu ja és anomenat de ca la Viuda, l´Isidre Palau del carrer de l´Església (1728-1809).
El cert és que van habitar el mateix lloc fins a finals del s. XIX. En aquell moment van bescanviar la casa per una altra de millor, situada a la Plaça del poble i propietat fins llavors del Salat de Tarrés.  Aquest fet entrava dins les condicions d´un conjunt de compres de terres entre les dues famílies. L´autoria de tot plegat deuria correspondre a Ramon Palau Balcells i son fill Isidre Palau Pujol, els quals esculpirien aquella data al llindar del nou habitatge de la Plaça, el 1898.
Llavors el sobrenom Viuda va acompanyar als Palau en la nova ubicació cèntrica de la plaça, quasi tocant a l´Ajuntament, i avui carrer Montserrat.
A principis del s. XX, la descendència masculina va faltar als Palau. Llavors el matrimoni d´una de les filles, la Maria Palau amb el Josep M. Domènec, donà pas a l´actual família a ca la Viuda i de cognom Domènec, hereus d´aquell sobrenom de més de 250 anys d´antigor


Dalt i baix, dues imatges de ca la Viuda.

 




 Dalt, portalada d'entrada de ca la Viuda. A baix, la llinda de la porta amb la data de 1898, tot i que quasi no es llegeixen els números.


1 comentari:

  1. Voldria remarcar que el cognom Domènech prové de la família ubicada a la casa coneguda com "Cal Malhivern" i que, com molt bé indico, acaba amb ch, no amb c.

    ResponElimina