dijous, 26 de març del 2015

HISTÒRIES COMPARTIDES, PER JOSEP MARIA PASQUAL (XXIII)

ELS DIMINUTIUS DE CASES

Els diminutius familiars s´han emprat molt, sempre aparellats amb l´evolució dels naixements. A Tarrés trobem els sobrenoms del cal Joanet, el Josepet, l´Angelet, la Francisqueta,... Podem dir que són d´origen afectiu, unipersonals, casuals o aleatoris. No tenen cap relació directa amb el nom de la casa familiar.

Per altra banda n´hi ha d´altres derivats del nom d´una mateixa casa. Al nostre poble, per exemple, tenim que Amoroset prové de ca l´Amorós. Igualment Besoret ho fa de cal Besora, Colomet de cal Colom, Perdiuet de cal Perdiu, Pujolet de cal Pujol, Xifrenet de cal Xifré,...
Com he dit, aquests no són d´origen afectiu ni foren donats casualment, si no que volen mostrar-se clarament descendents i derivats de la "casa paterna". El perquè l´hem de buscar en la successió generacional i en la figura dels "cabalers".
Tots n´hem sentit a parlar, però potser no tothom sap el perquè.
Mentre que l´hereu era el primogènit, descendent primer amb el benefici de quedar-se la casa i les terres de la família paterna, el cabaler era el fill que s´independitzava per mitjà d´uns "cabals" o diners que obtenia dels pares per a poder fundar la pròpia llar. Com que l´hereu seguia amb el mateix nom de la família, la casa del cabaler adoptava un diminutiu de la casa de son pare ( això si es quedava al mateix poble. Si marxava fora ja era molt més difícil ).
Així, els que volen seguir l´origen de les cases d´un poble, sabent una mica el seu teixit, poden rastrejar amb més encert els moviments de les famílies.




Alguns exemples de noms de cases relacionats amb els diminutius familiars com cal Josepet (a la foto de dalt), casa situada al carrer Raval de la Fontanella. A baix tenim la foto de ca la Francisqueta, el mateix cas.



Del segon cas que s'ha explicat, de noms derivats descendents de la "casa paterna", posem els tres exemples següents: cal Xifrenet, cal Perdiuet i ca l'Amoroset. La imatge que teniu a continuació és de cal Xifrenet.


La imatge a sota correspon a cal Perdiuet.



 A dalt imatge de ca l'Amorós, seria la casa "inicial", de la qual en derivà ca l'Amoroset, a la imatge de baix.



  

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada