dilluns, 20 d’abril del 2015

HISTÒRIES COMPARTIDES, PER JOSEP MARIA PASQUAL (XXVIII)

CA L´ESTANC VELL.
L´apel·latiu de ca l´Estanc és una denominació “recent”, de finals de 1800. Es diu “vell” per a diferenciar-lo de la ubicació actual.
El perquè no van heretar un nom més antic la trobem en la seva mateixa genealogia.
Des d´Isidre Palau Josa, del carrer de la Costa (1627-1663) casat amb Margarida Mulet, els ascendents dels Estanc d´avui, sempre van ser cabalers, ja començant per Sebastià Palau Mulet (n. 1657). Per tant, com a no hereus, tots els descendents d´aquells Palau van fundar cases noves i noves denominacions. De fet és com passava a la majoria de famílies antigues....
Així, vers el 1700, dita branca es va separar dels Palau de ca l´Engràcia. Al 1800, també ho va fer dels Palau de cal Perdiuet amb Pere Palau (1813-1898), casat amb Raimunda Arbós.
A principis de 1900, Pere Palau Josa i Felicitat Palau Farrera van habitar la casa de l´Estanc Vell, que abans havia sigut cal Pujolet, i avui ca l´Agustí. L´estanc era un negoci que portaven els, també Palau, que hi vivien. Aquests eren la família de la Felicitat Palau Farrera, descendents d´un cabaler de cal Ramonàs.
El Pere Palau, a més de pagès feia de barber. Per això a l´entrada de dita casa, a una banda hi havia una sala on dispensava aquest servei, mentre que a l´altra costat hi havia hagut l´estança de la venda del tabac. Quan son fill Ramon es va casar amb la Maria, a mitjans del 1900, van comprar cal Xandi (davant de cal Mut), emportant-se amb ells el sobrenom Estanc al carrer de la Plaça (avui Montserrat). A la dovella de l´edifici adquirit hi ha la data de 1881, testimoni de la restauració que havia fet l´anterior propietari, un Sanahuja emigrat després a Lleida.
Com hem vist els de ca l´Estanc, encara que tinguin un sobrenom d´origen modern, la seva nissaga té una llarga i molt treballada història. És una casa, de les moltes, filla d´aquells Palau arribats a Tarrés a mitjans del 1400 (v. la Hist. Compartida nº 1).    


A dalt i baix, dues imatges de ca l'Agustí, on abans hi havia ca l'Estanc, es veu com la porta d'entrada té una bona part dels muntants originals de l'antiga casa.  A la dovella central de la porta hi ha les inicials A.M.A. (Agustí Montalà Arbós) i la data de la construcció.
Només queda la cisterna d'aigua de l'antiga casa.



A dalt i baix, ca l'Estanc actual abans cal Xandi, a la fotografia es veu el detall de la dovella central de la portalada on hi ha la data 1881.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada