dijous, 9 d’abril del 2015

HISTÒRIES COMPARTIDES, PER JOSEP MARIA PASQUAL (XXVI)

CAL SABATER.

L´antic cal Sabater és al camí de Vimbodí, a la sortida del poble cap el sud, l´actual carrer Raval de La Fontanella, l´últim edifici baixant a mà dreta. Aquesta casa s´explica per la conjunció de dues famílies foranies, en ple segle XIX.
Primer va arribar l´Anton Teixidó des de l´Espluga de Francolí al 1789 , per a casar-se amb una Josepa Palau de la Costa. Com que l´Anton era mestre de cases o paleta, sis anys més tard ell mateix es deuria fer la casa allí on pogué, al final de tot d´aquell carrer, ja que era el lloc natural d´expansió (la casa abans de la seva, cal Tomàs, es va fer el 1790 i el Teixidó el 1795, totes dues dates marcades a les respectives façanes).
Els fills del matrimoni es van repartir casant-se pel poble, però la casa quedaria finalment per a una filla, l´Antònia Teixidó. I aquí va entrar la segona família en qüestió. Dita Antònia es va casar al seu torn amb un nouvingut de Vilaverd, el Josep Farrera (aprox. 1775-1842), que “casualment” era sabater d´ofici. Amb aquesta unió, cal Teixidó passaria a anomenar-se cal Sabater, ja que aquest personatge mai deixà d´exercir son ofici. Mostra d´això els actuals propietaris encara guarden alguna eina que era cabdal en l´exercici quotidià del sabater.
Més endavant, cal Sabater passaria als Vallverdú, per un casori d´una filla d´aquells últims, Clara Farrera, amb Joan Vallverdú (tot això ja a últims del 1800). I d´aquests va passar a un fill seu, l´Àngel Vallverdú Farrera. Per aquest motiu l´habitatge també és conegut com a ca l´Angelet, però això ja forma part d´una altra història.... 


Imatge, a dalt, de tota la façana de cal Sabater, és la darrera casa del carrer, anant cap a la Fontanella.
A baix, vista de més a prop, amb la porta, primer pis i engolfa. 



A baix, detall de la llinda de la porta, es llegeix perfectament el nom del propietari i la data de construcció.




Destaquem altres petits detalls de la construcció, per exemple la teulada -dalt- no té barbacana però el reng de teules és sostingut per un magnífic conjunt de lloses de pedra, fet no massa habitual al poble.


A dalt la finestra del primer pis, amb uns bons muntants i llinda de pedra, però amb un encara millor i ben treballat ampit -part baixa de la finestra-.
A la fotografia de baix en veiem el detall d'aquesta mena de sanefa esculpida.


Els actuals propietaris de la casa, la família Vallverdú de cal Pastisser, conserven encara alguna de les eines de l'ofici de sabater, provinent d'aquesta casa del carrer Raval de la Fontanella. Adjuntem tres imatges -cedides gentilment per l'Anton Maria Vallverdú- d'aquestes magnífiques tenalles que feia servir el sabater on, fins hi tot, hi va gravar el seu nom.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada