diumenge, 3 de maig del 2015

HISTÒRIES COMPARTIDES, PER JOSEP MARIA PASQUAL (XXX)

CAL FERMIN i CAL MARCEL·LINO 

 Són dues cases que comparteixen els mateixos orígens fins a principis del segle XX. Antigament, vers 1600, aquests Palau tenien el sobrenom de Xeco, derivat d´una abreviació de Francesc (Xec / Xeco). Més endavant desaparegué aquella denominació, donant pas al sobrenom de Ramonàs, propiciat per Ramon Palau (1704-1777), i que ja es troba escrit al 1752. Però si anem més enrere sabrem que ja havien habitat el carrer dels Palaus, el carrer de la Font, i la Torra, descendents de cal Roig com la immensa part dels Palau tarresans.
Per tant, les dues cases són provinents dels Xeco i Ramonàs, concretament d´un cabaler anomenat Josep (“el Bep”). Aquest Josep Palau (1783-1844) es va casar amb Paula Palau de Tarrés. Un fill seu, el Jaume (1827-1906), també cabaler i de sobrenom Radetja, va mullerar-se amb Magdalena Sanahuja de La Pobla de Cèrvoles, vivint un temps entre els carrers de l´Abadia i la Raval. Uns néts d´aquests últims, el Fermin Palau (n. 1892) i el Marcel.lino Palau (n. 1895), van formar les dues famílies tarresanes amb aquests dos sobrenoms que avui encara són plenament vigents.
Cal Fermin és, ara, al carrer de l´Església, el carrer de la Font del segle passat.
Cal Marcel.lino és la última casa del Raval de la Fontanella, a mà esquerra.
En conjunt, els descendents de cal Ramonàs s´han anat escampant per Barcelona, Tarragona, Lleida, com tants i tants cognoms que s´han obert al món.  


A dalt, cal Marcel·lino al Raval de la Fontanella. A baix, cal Fermín al carrer de l'Església.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada