dissabte, 9 de maig del 2015

HISTÒRIES COMPARTIDES, PER JOSEP MARIA PASQUAL (XXXI)

CAL XIFRÉ i CAL XIFRENET

 El primer de la nostra nissaga va venir des de l´Espluga de Francolí per a casar-se amb una tarresana, la Isabel Pelegrí, el 1725. Ell es deia Josep Xifré. Dos fills seus es van quedar al poble tot casant-s´hi. El Jaume, el gran, portà com era normal el sobrenom de “Xifré”, i el germà menor o cabaler, el Francesc, el de “Xifrenet”. En un principi s´intal·larien al carrer de la Costa, o a ca la Pura o ca l´Hostal, ja que en totes dues hi visqueren.
Amb el pas del temps, els “Xifrenet” es van posar a la casa que viuen actualment i encara conserven al carrer Montserrat (1779), després d´haver-la deixat els seus antics propietaris, els Buldú de cal Gravat.
A la Guerra del Francès, un home de cada una d´aquelles branques familiars fou víctima dels invasors, donant així mostra del seu compromís amb la terra. De cal Xifré, Jaume Xifré (1767-1811), nebot, i de cal Xifrenet, Francesc Xifré (1740-1811), l´oncle. Foren dues de les cinc víctimes que hi hagué en tot el poble.
De dita nissaga, molts han sentit a parlar del Jaume Xifré (1841-1919 o 1920), que fou mestre de “primera educación” i secretari de l´Ajuntament. Començà a exercir vers 1860 i és recordat per les ingerències que portà a terme dins l´ens local. Degué habitar ca l´Hostal (J.X. 1869, inicials esborrades pel següent estadant), i després molt possiblement cal Tòfol (J.X. 1881).
Amb el temps, els descendents de tots ells han habitat diferents pobles de les comarques de Tarragona i Barcelona.   


A dalt i baix, dues imatges de cal Xifrenet, a baix detall de la portalada de la casa amb la bonica rajola amb el nom de la casa.


A baix, detall de la llinda de la portalada amb la data de 1779.



A dalt, cal Tòfol al carrer Montserrat. Una de les cases on segurament visqué el Jaume Xifré. A sota, la llinda de la casa, amb les inicials JX.



A dalt, ca la Pura, al carrer de la Costa, casa habitada pels primers Xifré. A baix la rajola que ara decora la portalada.




A dalt, ca l'Hostal, una altra casa habitada pels Xifré, en dues etapes. Una a l'inci de la seva arribada al poble, l'altra al segle XIX, habitada pel Jaume Xifré. A la dovella central de la portalada hi ha la data 1869 i es llegeix mig esborrat les inicials JX.



Si algú vol fer alguna consulta sobre qualsevol tema de les Històries Compartides pot fer-la al següent mail  tarsam58@gmail.com. Allí miraré de contestar o ampliar qualsevol detall.    

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada