La setmana passada va entrar en servei la depuradora del poble. Aquests dies encara és en període de proves i els tècnics de l'empresa constructora que va fer l'obra estant revisant tots els mecanismes.
Expliquem quatre caracterísques bàsiques del funcionament:
Quan les aigües residuals arriben passen per aquest canal on hi ha una reixa de desbast, és a dir, un sistema de "filtratge" que evita que dins el dipòsit hi entrin elements sòlids. Per tal que aquesta reixa no quedi obstruïda hi ha una "pala" que s'acciona mecànicament i la va netejant.
L'aigua arriba per la dreta de la fotografia i entra al dipòsit per l'esquerra.
El següent vídeo serveix per veure el funcionament automàtic del sistema de desbast. Aquesta pala s'acciona cada 12 minuts.
Després els líquids passen al dipòsit de la depuradora. Els quatre forats rodons que veiem corresponen al dipòsit soterrat. Aquest dipòsit té una capacitat de 60.000 litres. Dins hi ha dos compartiments, el primer compartiment serveix per separar el líquid dels elements sòlids, aquests últims es van sedimentant al fons.
Detall d'una de les obertures on hi ha les tapes per accedir dins al dipòsit. Hi ha un orifici a cada tapa de manera que si plou l'aigua cau dins el dipòsit.
Quan el primer compartiment, amb els sediments, es vagi omplint periòdicament s'haurà de succionar amb uns camions-bomba preparats per això.
Un sistema de bombeig treu el líquid del primer dipòsit i el porta cap al segon compartiment. On es fa la depuració de l'aigua mitjançant un sistema doble aeròbic (amb aire) i anaeròbic (sense aire).
Tot el funcionament és automàtic i està controlat des de la caseta que s'ha construït al mur d'escullera.
A dalt, detall dels panells de control de la depuradora. A la fotografia de baix, la turbina que injecta aire dins la depuradora per tal de poder realitzar el sistema aeròbic de depuració.
Quan l'aigua és neta un altre sistema de bombeig la treu del dipòsit a l'exterior.
Al sortir de la depuradora l'aigua passa per aquesta mena d'embut que és un cabalímetre. On hi ha una sonda que mesura la quantitat d'aigua sortint. Aquests paràmetres queden enregistrats i es poden consultar al panell de comandament.Per tant queda registrat quanta aigua neta surt de la depuradora.
Després l'aigua passa per aquesta cubeta rodona blanca -a la part baixa de la imatge- que és el lloc per prendre mostres i així analitzar els components químics de l'aigua sortint, per poder comprovar que és aigua neta.
A baix detall del cabalímetre. L'aigua surt de la depuradora pel forat de la part dreta de la fotografia.
Passat la cubeta de mostres l'aigua es filtra per la terra amb un tub de drenatge -amb forats- per tal que l'aigua neta vagi filtrant poc a poc.
En aquests moments s'està fent tota la tramitació documental per tal que l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) es faci càrrec de totes les feines de manteniment i despeses del funcionament de la depuradora. Esperem doncs, que aquesta inversió important i necessària no suposi, a partir d'ara, cap despesa per al poble.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada