dijous, 29 de novembre del 2018

La Unesco declara Patrimoni Immaterial de la Humanitat la construcció en pedra seca

 INTERESSANT NOTÍCIA PER TARRÉS I LES GARRIGUES.

L'art de construir en pedra seca, tradicional en zones rurals d'Espanya, Croàcia, Xipre, França, Grècia, Itàlia, Eslovènia i Suïssa, ha estat reconeguda aquest dimecres per la Unesco com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat. La inclusió d'aquest art en la llista indicativa de Patrimoni Mundial es va produir en la reunió que organitza el comitè executiu de la Unesco aquesta setmana a l'illa Maurici. 
La pedra seca està present en nou comunitats autònomes: Catalunya, Andalusia, Asturies, Balears, Canaries, Extremadura, Galícia i València. A les comarques de Lleida, l'art de construir amb pedra seca té un pes molt rellevant. 



Què és la pedra seca?
La paret seca o pedra seca, i també pedra en sec, és una tècnica de construcció tradicional i popular que es fa a partir de pedres encaixades sense l'ús de cap tipus d'argamassa per unir-les, només sorra seca per acabar d'omplir els buits que hi puguin quedar. D'aquí el seu nom: com que no s'ha usat cap pasta, la paret és seca. 

A Tarrés tenim un important patrimoni de pedra seca, haurem d'aprofitar-ho!!!


Un parell d'exemples, a dalt el forn de calç del Buscarró del París. A la fotografia de baix el forn de calç dels Assèguils del Joan del Roig.


2 comentaris:

  1. Molt bona notícia per a tots i especialment a Tarrés !! Sens dubte, comportarà un increment de l'interés general per aquest tipus de construcció.

    ResponElimina
  2. Quin orgull de pertànyer a aquesta terra. "Som de l'Oedt de Catalunya".

    ResponElimina