dissabte, 11 d’abril del 2020

LA MONA DE PASQUA

Any atípic també per seguir les tradicions com la MONA...
Adjuntem un resum de la Viquipèdia sobre la Mona de Pasqua:

La mona de PASQUA és un dolç esponjós que sol menjar-se acompanyat duna figura de xocolata. És una tradició que simbolitza que la Quaresma i les seves abstinències s'han acabat. La mona es menja el diumenge i el dilluns de Pasqua.
Segons el Costumari Català de Joan Amades la mona ja és citada amb aquest nom en el segle XV.
Actualment, les mones presenten una gran diversitat, encara que abans generalment eren rodones. Inicialment, la mona era una massa de coca elaborada amb sucre, i d'altres llaminadures, amb ous durs a sobre però a Catalunya amb el temps els ous es van tornar de xocolata i a la fi van esdevenir la base de la mona. 
Tradicionalment s'elaborava amb tants ous com anys tenia l'infant, encara que la mona mai no superava els dotze ous, car només es regalava fins que els nens feien la primera comunió (abans s'efectuava els 12 anys).
A gairebé tot el Principat és tradició que el padrí o l'avi regalin la mona al seu fillol el Diumenge de Pasqua, en principi després de missa, tot i que actualment no sempre es va a la missa.

Si el voleu llegir l'article sencer de la viquipèdia ho podeu fer al següent enllaç:

Els que vulgueu de Tarrés que esteu al poble o dispersos per arreu, si ens passeu la fotografia de la vostra mona demà diumenge les pengem al blog (passeu-la al mail tarresaldia@gmail.com o per whatsapp al 637727079).

1 comentari:

  1. Molt bona explicació. Moltes gràcies. Seguim les tradicions que fan les nostres arrels més fondes cada dia.

    ResponElimina