Coneixeu aquesta planta?
Segur que la teniu vista, està a tot arreu i pràcticament durant tot l’any. És una planta mediterrània, molt comuna de zones agrícoles, preferentment de secà. A Tarrés la podeu trobar a l’entrada del poble, als seus boscos, vores de la carretera i camins.
Estem parlant de la Ravenissa blanca (nom científic: Diplotaxis erucoides), és una espècie de la família de les Crucíferes o Brassicàcies, com la col, el rave, la mostassa o la colza. Pot assolir entre els 20 i els 60 cm d’alçada, i es caracteritza per les seves flors de pètals blancs, que a vegades presenten reflexes rosats.
En són comestibles les flors, els fruits verds i les fulles, tot i que aquestes últimes són menys utilitzades. El gust picant de les seves flors és inconfusible, n’és la seva característica més particular i destacable, idèntic al del wasabi però lleugerament més suau. Apareix en boca uns segons després de la ingesta i és molt poc persistent, amb una durada inferior als 10 segons.
Respecte a la seva composició nutricional, aporta els minerals P, Ca i K, mentre que presenta una baixa concentració en Na.
Per a qui s’animi a tastar-la deixem dues receptes molt fàcils de fer i boníssimes: vinagreta i maionesa de ravenissa blanca. Les podeu utilitzar d’acompanyament als vostres plats preferits.
VINAGRETA DE RAVENISSA BLANCA
Els ingredients necessaris són:
flors de ravenissa
oli
all
llimona
sal
vinagre
salsa de soja
Lo primer que s’ha de fer és rentar molt bé les flors de ravenissa blanca i escórrer-les l’aigua.
Després s'afegeixen tots els ingredients en una batedora, s’emulsiona, i s’obté una salsa amb un toc picant ideal per condimentar tot tipus d’amanides, pastes o llegums. La proporció dels ingredients pot variar molt en funció de les vostres preferències (grau d’acidesa, intensitat de picant, pes de la salsa de soja…).
MAIONESA DE RAVENISSA BLANCA
Els ingredients necessaris són:
1 manat gran de ravenissa blanca
1 ou
100-150 ml d’oli de gira-sol ( podeu afegir una part d’oli d’oliva)
Sal al gust
Colliu un bon manat de ravenissa blanca sencer, renteu bé les plantes i escorreu-les l’aigua. Separeu les flors, podeu afegir les baines més tendres de la part superior.
Després trenqueu l’ou al vas de batre i afegiu una mica d’oli de gira-sol. Triturem sense moure la batedora fins que tinguem una barreja homogènia. Afegiu a poc a poc l’oli amb moviments verticals, afegiu la sal, per últim la ravenissa i tritureu. La podeu utilitzar per acompanyar plats de peix, carn o verdures.
Animeu-vos a provar-les! Bon profit!
Informació i receptes Col·lectiu Eixarcolant.
Que interessant Henar! Quines ganes de provar les receptes!
ResponEliminaHola Henar, no en tenia ni idea que que la ravenissa fos tant bona culinariament, gràcies.(sóc l'Adelaida)
ResponEliminaMolt interessant. Diria que és de la família de la mostassa. A Fulleda en diem raveníssia [rabanísia].
ResponEliminaGràcies, HENAR. Un reportatge molt interessant. Ho desconeixia completament. Molt agraït.
ResponElimina