L’estiu ens ofereix una gran varietat de fruites i verdures, i entre elles, una de ben versàtil que podem fer servir en un munt de receptes, ja siguin dolces o salades. Parlem de les figues!.
Les varietats de figueres poden ser uníferes quan produeixen una collita: únicament figues, o bíferes quan produeixen dues collites: una de figues i un altre de figaflors.
Les figues es produeixen sobre fusta de l’any, maduren durant l’agost, el setembre i l’octubre, mentres que les figaflors es produeixen sobre la fusta de l’any anterior. La figaflor o bacora és el fruit primerenc que fan algunes varietats de la figuera per la fi de juny o a la primeria de juliol, segons com ve la calor. Generalment és més grossa i més basta que no pas les del setembre, no és tan dolça i té forma de pera i diferents colors, segons la varietat. Aquesta fruita té un elevat contingut en aigua i hidrats de carboni en forma de glucosa, fructosa i sacarosa, per la qual cosa el seu valor en calories és molt elevat. També és rica en fibra, minerals com el potassi, el magnesi, el calci i vitamines.
A la imatge de dalt es pot veure clarament com les figaflors han crescut sobre la fusta més vella i com, en canvi, comencen a sortir les figues verdes de la fusta més nova.
I vosaltres, coneixíeu la diferència entre les figues i les figaflors?
Us deixem un enllaç de un parell de receptes amb figues, amanida de figues amb formatge de cabra i pernil, i una guarnició per a un peix a la planxa, figues amb Porto.
https://www.proper.cat/figues/
Heu de tenir en compte aquesta dita:
"Les figues per ser ben bones han de tenir tres senyals: maduretes, pansidetes i picades pels pardals".
Ens podeu enviar les vostres receptes amb figues per a compartir i penjar-les al blog a: tarresaldia2023@gmail.com
Informació i fotografies:
Col·lectiu Eixarcolant https://eixarcolant.cat/
Proper, revista digital de producte de proximitat https://www.proper.cat/figues/
Molt bé Henar!!!! Molt interessant, ara falta provar alguna de les receptes!!!
ResponElimina