dijous, 27 de juny del 2024

JAUME SALA, NOU JUTGE DE PAU DE TARRÉS

Tarrés disposa d’un nou Jutge de Pau. En Jaume Sala Serra pren el càrrec d’aquesta tasca no sempre prou coneguda però molt important, sobretot pels pobles que, com Tarrés, no disposen de Jutjat de Primera Instància i Instrucció. 
 
El nomenament es va fer fa un parell de mesos pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya a instància de l´Ajuntament de Tarrés, que en el seu Ple va escollir en Jaume per unanimitat per a un període de quatre anys.

Jaume Sala seient sobre una pedra amb Tarrés i les muntanyes de Prades al fons
Jaume Sala, nou Jutge de Pau de Tarrés

El Jaume ens respon algunes preguntes sobre aquesta funció i us convida a contactar-lo directament a través de l’Ajuntament per qualsevol dubte.
 
Què es requereix per ser Jutge de Pau?
Per ser jutge de pau no cal ser llicenciat en dret, es demana tenir la nacionalitat espanyola, ser major d'edat, no estar incapacitat i no presentar cap incompatibilitat de les previstes a la llei. De fet la majoria dels més de 800 jutges/jutgesses de pau de Catalunya som llecs en temes legals i estem  jubilats. Es valora en la persona, sobretot la seva objectivitat, independència, tracte igualitari, i la capacitat de mediar en conflictes veïnals a través de la paraula i el diàleg.
 
Quines són les funcions d'un Jutge de Pau?
Som el primer esglaó del poder judicial per la proximitat amb el ciutadà. Intentem trobar solucions als problemes i conflictes de convivència que es poden presentar entre els veïns, utilitzant les eines de mediació,  conciliació, i el sentit comú, amb l'objectiu d’aconseguir el major benefici per a cadascuna de les parts. Es tracta d'evitar que s'arribi al Plet, que sempre és un procediment llarg, costós (advocats/procuradors) i amb la possibilitat que  la sentència no satisfaci a cap de les parts.
 
Som competents en Inscripcions al Registre Civil (tot i que amb la informatització dels jutjats a través de programa Digirec deixarem de ser-ho -segons es va informar al VII Congrés de Jutges/ses de Pau, celebrat a Girona aquest 15 de juny-. Així com també competents en dur a terme Actes de Conciliació, Judicis Verbals, celebració de matrimonis civils, col·laboració en processos electorals, i d'altres.
 

VII Congrés de Jutges/ses de Pau - Juny 2024

 

Està retribuïda aquest labor?
No sé si es pot dir retribució. A les poblacions de menys de 250 habitants el Departament de Justícia  de la Generalitat de Catalunya abona 90€ mensuals. D'aquí que la majoria estiguem jubilats...
 
Què ha de fer un veí que vulgui sol•licitar la teva actuació?
Només cal que es dirigeixi a l´Ajuntament i demani de contactar amb el Jutge de Pau. No cal que expliqui els motius. Haurà de deixar les seves dades (nom complet, domicili, telèfon) i posteriorment jo em posaré en contacte amb ell/a per valorar l’admissió o no de l´expedient, i iniciar el procediment en cas de que sigui de la meva competència.
 
Té algun cost pel veí/na?
Es un servei completament gratuït.
 
Quin tipus de conflictes solen mediar els Jutges de Pau a municipis petits com Tarrés?
De moment encara no he tingut cap cas i espero que no n'hi hagi gaires. Això voldria dir que la convivència veïnal és òptima.
En general acostumen a ser problemes de convivència entre els ciutadans deguts a sorolls, discrepàncies en els límits de propietats i fites, préstecs no retornats, impagaments a companyies subministradores, etc.
 
 
Moltes gràcies Jaume pel teu servei i per apropar-nos aquesta informació!

2 comentaris:

  1. Felicitats pel reconeixement i gràcies per la disponibilitat al Jaume Sala.
    Esperem que tingui poca feina ;-) i que sigui encertada.

    ResponElimina
  2. Moltes gràcies, JAUME, per la predisposició generosa que mostres envers al poble. Mereixes tota la confiança i tot el nostre agraïment.

    ResponElimina