Quan arriba la calor de finals d’estiu, els camins i marges del nostre entorn s’omplen de petites joies negres: les mores silvestres. Collir-les és gairebé un ritual que ens connecta amb la natura i amb la memòria dels estius d’infantesa, quan sortir amb un cistell volia dir tornar amb els dits i els llavis tenyits de porpra.
Com reconèixer-la:
L'esbarzer (Rubus ulmifolius) és una planta enfiladissa i plena d’espines que trobem fàcilment als marges de camins i boscos. A la primavera ens regala flors blanques o rosades y a finals d’estiu maduren els seus fruits: les mores, primer vermelles i finalment negres i dolces.
Propietats i usos:
Les mores són riques en antioxidants i vitamina C, ideals per reforçar el sistema immunitari. A més les fulles i arrels s’han fet servir tradicionalment en infusions per calmar afeccions digestives i de gola. Els fruits es poden menjar frescos, afegir a iogurts, pastissos o convertir-se en una deliciosa melmelada casolana.
Recepta senzilla de melmelada de mores:
-
1 kg de mores madures
-
500 g de sucre
-
Suc de mitja llimona
Preparació
Renta les mores i posa-les en una cassola amb el sucre i el suc de llimona. Deixa-les reposar durant uns 30 minuts com a mínim, fins que comencin a treure el seu suc. Cuina a foc lent, remenant de tant en tant, fins que la barreja espesseixi (uns 40 minuts). Guarda la melmelada en pots de vidre esterilitzats. I finalment… a gaudir-la!
Una planta que cuida la biodiversitat
Tot i que sovint s’ha considerat una mala herba per la seva força i resistència, la zarzamora és un autèntic refugi de biodiversitat. Els seus matolls ofereixen menjar i protecció a ocells, abelles i petits mamífers.
I vosaltres, ja heu sortit a collir mores aquest any? Prefereixeu menjar-les fresques o en melmelada?
Fotos i article: Henar Gómez
Quin reportatge tan bonic i tan complet! Moltes gràcies!
ResponEliminaL'autor ha eliminat aquest comentari.
ResponEliminaMoltes gràcies! Si, jo també n'he menjat :)
EliminaSón molt bones, són les móres dels esbarzers.
EliminaEm recorden l’infantesa. Quan surto a caminar m’en faig un tip! :)
ResponEliminaMolt interessant. Zarzamora és el nom en castellà. En català, entre d'altres, és esbarzer.
ResponElimina