dimarts, 1 de novembre del 2011

VIII Trobada d'estudiosos de les Garrigues

(Albi dissabte dia 29 d'octubre de 2011)
Comunicació: "Els Palau de Tarrés. Origen i expansió" a càrrec de Josep Maria Pasqual i Montse Prats.



El Josep Maria i la Montse van explicar que l'estudi dels arbres genealògics dels Palau suposa haver posat en un arbre a un total de 746 Palau, però també relacionats amb d'altres persones emparentades de diferents cognoms (en total 1300 persones!!!). Aquest treball que s'ha presentat a l'Albi és un resum de l'arbre que el 1996 en Josep Maria va presentar a Tarrés, però en una versió digitalitzada i més entenedora que en aquella ocasió.
L'etimologia del cognom ve del llatí Palatium.



Sembla que el cognom més antic d'un Palau a Tarrés cal trobar-lo al s.XV: al 1478 Francesc Palau era batlle i altres dos del mateix cognom, sagristans. Els arbres genealògics del Palau s'inicien al s. XVI, Joan Palau lo Roig dóna origen a 18 cases de Tarrés amb el cognom Palau. També al mateix segle, 4 germans Palau són l'origen de 3 cases més de Palau. Per tant en total s'han fet els arbres de 21 cases de Palau de Tarrés des del segle XVI... durant 500 anys !!!

En aquest resum presentat a la Trobada d'Estudiosos no hi estan inclosos els Palau de 2on cognom, ni tampoc ningú que hagi nascut més enllà de 1920 -per qüestions legals-. Quan surti publicat hi hauria d'haver un desplegable, tipus acordió, format per 14 folis tot contenint les 21 cases tarresanes, des de l'inici fins al 1920.



Pel nombre total doncs de Palau, el Josep Maria ha recordat la dita que diu que "a Tarrés hi ha més Palaus que cases"... el cognom també era el d'un carrer del poble al s. XVII, el carrer dels Palaus -actualment el carrer Major-.




En una altra comunicació, el Santi Arbós va presentar l'estudi "Vidriers de les Garrigues", i segons sembla, al segle XVIII, concretament el 1751, hi havia un fill de Tarrés casat a Fulleda que treballava al forn del Vidre d'atiador. És a dir, no era vidrier però se'n cuidava de posar foc al forn... Es tractava de Miquel Arbós Amorós, casat a Fulleda el 3 de novembre de 1734 amb la fulledenca Marigna Queralt Graells. Aquest senyor és un avanpassat dels actuals Arbós de Fulleda (dades facilitades per Santi Arbós).





La primera fotografia que adjuntem correspon al moment de la inauguració de la Trobada a càrrec de les autoritats, a primera hora del matí...








Les dos fotografies següents corresponen a l'explicació efectuada pel Josep Maria, la sala on es feia era l'antic celler del castell de l'Albi. La foto que veieu després correspon al pati del castell de l'Albi, recentment restaurat... i l'altra el mateix pati amb els participants de la Trobada fent la visita guiada al castell.















Finalitzem amb la imatge del Josep Maria i la Montse, felicitats!!!



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada