dijous, 26 de febrer del 2015

LA LLEGENDA DE CAL PARÍS VELL

Segons expliquen la gent gran del poble, es deia que a cal París Vell hi havia un túnel que donava a les afores del poble. Segurament els més grans ho haureu sentit explicar. En algun cas, em comentava el Josep Maria Pasqual, fins hi tot es localitzava una possible sortida del túnel prop de la fonteta de Sant Isidre, tocant a les "Escovetes" de cal Pubillet.
També com deia el Josep Maria Pasqual, en el seu escrit, la denominació de "casa dels moros" era freqüent entre els veïns. Són elements que se'ns dubte venien a determinar l'antiguitat de la casa i la seva ubicació al "rovell de l'ou" del casc més antic del poble.
Casa abandonada, en runes, gran, d'una "bona" família, amb una tradició històrica important a Tarrés i situada al cas antic del poble, era doncs, un element possible a especulacions d'aquest tipus.
El cas és que als voltants de l'any 2000, abans de fer-s'hi la plaça actual, quan encara hi quedaven restes de la casa, es va fer el desenrunament amb la participació d'un camp de treball de la Comunitat de Jesús, és va deixar el solar completament net i es va poder comprovar que no hi havia cap evidència d'un possible túnel antic.
Sí que en les feines de desenrunament van sortir una bona quantitat de fragments de teules d'època romana barrejades entre els guixots dels revoltons dels trebols, signe inequívoc que en la construcció de la casa es reaprofitaren materials d'altres períodes molt antics. I per tant seria una mostra evident que la casa realment era de les més velles del poble.
Això planteja una altra pregunta que encara no s'ha pogut resoldre: d'on provenien els fragments de teules romanes? del mateix turó del poble?  o de jaciments arqueològics romans propers?


A dalt es pot veure en una imatge d'internet com es col·locaven les teules en època romana. A sota veieu alguns dels fragments de "tegula" romana trobada a les runes de cal París Vell. El que veieu són fragments de les vores d'aquesta gran teula plana. Recordeu que em dit que els fragments formaven part dels guixots dels revoltons, en cap cas eren part de la teulada.



A baix la imatge de les Escovetes a sota el dipòsit municipal d'aigua, zona on hi havia la fonteta de Sant Isidre i on es situava la sortida del túnel des de cal París Vell.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada