divendres, 23 de juny del 2023

RECEPTA DE LA RATAFIA

Per a començar la secció de receptes, avui compartirem la recepta de la Ratafia per acompanyar la Coca de Sant Joan aquesta nit tan especial. El licor d'herbes tradicional a Catalunya.

De receptes de ratafia n’hi ha moltísimes, però en aquest cas la proposta es fer-la amb les plantes que tenim a l'hort i als voltants del poble. És molt imòrtant fer servir, en la mesura del possible, plantes que tinguem a l'abast.

Per a la base alcohólica de la ratafia es pot utilitzar aiguardent i fer un almivar per rebaixar la graduació o utilitzar anís dolç (d'uns 23 o 24º), que és la manera més fácil per fer una ratafia per principiants.

A partir d'aquí posem en un recipient el nostre licor, hi afegim tres nous verdes (3 nous verdes per cada llitre de ratafia). I a continuació hi anem possant totes les plantes que hem recollit, per exemple als boscos de Tarrés podem trobar (la flor de Sant Joan, farigola, romaní, espernallac, fonoll, flors de malva, sajolida..). També es pot afeguir alguna planta aromàtica que tinguem a l'hort (per exemple menta) i algun tros de fruita (per exemple nespre, albaricoc) i cascara de llimona o taronja.

Finalment es posen les especies que més ens agradin (per exemple cadamom, clavo, canyella, anís...).

Quan ja hem afegit tots els ingredients deixarem l'ampolla 40 dies a sol i serena, que durant el dia li toqui el sol i la temperatura ambient, i a la nit la fresca. L'important és que hi hagi força contrast de temperatura.

Passats aquest 40 dies, la ratafia estarà llesta per colar. La podem posar directament a les ampolles que vulguem fer servir, la deixem reposar un temps i a gaudir-la!.

Heu fet alguna vegada Ratafia? quins ingredientes utilitzeu?


Us convidem a participar aquesta secció de receptes de cuina. Qui estigui interesat en compartir les seves receptes que ens envii la recepta escrita amb una foto a aquesta adreça: tarresaldia2023@gmail.com.


Que gaudiu molt d'aquesta nit!


Foto trobada a:

https://www.escapadarural.com/blog/ratafia-el-licor-de-cataluna/


1 comentari: