dissabte, 19 de juliol del 2025

EL FONOLL SILVESTRE: UN TRESOR AROMÀTIC PELS CAMINS DEL POBLE

Aquestes setmanes, si passegeu pels voltants del poble, segur que heu vist com el paisatge es va tenyint de petites flors grogues que s’obren amb el sol: és el fonoll silvestre (Foeniculum vulgare), una planta que ha estat companya dels pobles mediterranis des de fa segles. I ara mateix és un moment ideal per collir les seves flors, aprofitar el seu sabor anisat i incorporar-lo a la cuina!



Una planta que es menja de cap a peus

Del fonoll s’aprofita pràcticament tot:

  • Les fulles tendres, a la primavera, per amanides, peixos o infusions.

  • Les flors, a l’estiu, amb un gust d’anís suau que és ideal per aromatitzar plats dolços o salats.

  • Les llavors, cap a finals d’estiu, que són més potents i s’utilitzen per a licors, coques i conserves.

  • Fins i tot les arrels s’han usat en remeis tradicionals.

Propietats del fonoll

El fonoll té una llarga tradició medicinal. És:

  • Digestiu: ideal per alleujar gasos i indigestió.

  • Refrescant: les flors són perfumades i lleugeres.

  • Un clàssic a la cuina tradicional: tant en guisats com en postres.

Anècdotes i creences populars

Als pobles, molta gent encara recorda com es donava infusió de fonoll als nadons per les còlics, o com els pastors mastegaven la tija mentre caminaven. També es deia que tenir una branca de fonoll a casa protegia de mal de panxa i males energies!


Recepta: Galetes amb flors de fonoll

Aquesta setmana hem provat de fer galetes amb les flors tendres que hem collit... i han quedat espectaculars! Aquí us deixem la recepta per si voleu provar:

Ingredients:

  • 200 g de farina de blat (pots barrejar amb espelta o integral si vols)

  • 100 g de mantega a temperatura ambient (o oli de coco)

  • 80 g de sucre (blanc, morè o de coco)

  • 1 ou

  • 1 culleradeta de llevat en pols (opcional)

  • 2 cullerades de flors seques de fonoll (o fresques, ben netes i eixutes)

  • 1 culleradeta de llavors de fonoll (opcional, per intensificar el gust)

  • Una mica de sal

  • Ratlladura de mitja llimona (opcional)

  • Unes gotes d’extracte de vainilla o anís (opcional)

Preparació:

  1. Preescalfa el forn a 180 °C i prepara una safata amb paper vegetal.

  2. Bat la mantega amb el sucre fins que quedi una crema suau.

  3. Afegeix l’ou, la ratlladura de llimona i la vainilla (o unes gotes d’anís), i barreja bé.

  4. En un altre bol, barreja la farina, el llevat, la sal, les flors i les llavors de fonoll.

  5. Incorpora els ingredients secs a la barreja humida a poc a poc, fins formar una massa homogènia.

  6. Si la massa és molt tova, deixa-la reposar a la nevera durant 30 minuts.

  7. Forma boletes o estira la massa i talla galetes amb un motlle, i col·loca-les a la safata.

  8. Cou al forn durant 10-12 minuts, fins que els cantons estiguin lleugerament daurats.

  9. Deixa-les refredar sobre una reixeta.

 Per decorar (opcional):

  • Espolvoreja amb una mica de sucre glas

  • Afegeix flors fresques de fonoll per sobre abans de coure


Si t’animes a cuinar amb fonoll o tens alguna recepta tradicional que vulguis compartir, ens encantarà rebre-la! Estem recopilant receptes amb plantes silvestres per donar-les a conèixer al poble.
Pots enviar la teva recepta (amb o sense foto) a tarresaldia2023@gmail.com

Entre totes farem créixer un receptari de cuina local amb productes de temporada i plantes de l’entorn!


4 comentaris:

  1. És un molt bon reportatge, complet i pedagògicament ben explicat. Quina joia i quin plaer poder-lo llegir! Desconeixia les seves propietats i la possibilitat d'aplicar-lo culinàriament. Felicitats i agraïment, HENAR!

    ResponElimina