Aquestes setmanes, si passegeu pels voltants del poble, segur que heu vist com el paisatge es va tenyint de petites flors grogues que s’obren amb el sol: és el fonoll silvestre (Foeniculum vulgare), una planta que ha estat companya dels pobles mediterranis des de fa segles. I ara mateix és un moment ideal per collir les seves flors, aprofitar el seu sabor anisat i incorporar-lo a la cuina!
Una planta que es menja de cap a peus
Del fonoll s’aprofita pràcticament tot:
-
Les fulles tendres, a la primavera, per amanides, peixos o infusions.
-
Les flors, a l’estiu, amb un gust d’anís suau que és ideal per aromatitzar plats dolços o salats.
-
Les llavors, cap a finals d’estiu, que són més potents i s’utilitzen per a licors, coques i conserves.
-
Fins i tot les arrels s’han usat en remeis tradicionals.
Propietats del fonoll
El fonoll té una llarga tradició medicinal. És:
-
Digestiu: ideal per alleujar gasos i indigestió.
-
Refrescant: les flors són perfumades i lleugeres.
-
Un clàssic a la cuina tradicional: tant en guisats com en postres.
Anècdotes i creences populars
Als pobles, molta gent encara recorda com es donava infusió de fonoll als nadons per les còlics, o com els pastors mastegaven la tija mentre caminaven. També es deia que tenir una branca de fonoll a casa protegia de mal de panxa i males energies!
Recepta: Galetes amb flors de fonoll
Aquesta setmana hem provat de fer galetes amb les flors tendres que hem collit... i han quedat espectaculars! Aquí us deixem la recepta per si voleu provar:
Ingredients:
-
200 g de farina de blat (pots barrejar amb espelta o integral si vols)
-
100 g de mantega a temperatura ambient (o oli de coco)
-
80 g de sucre (blanc, morè o de coco)
-
1 ou
-
1 culleradeta de llevat en pols (opcional)
-
2 cullerades de flors seques de fonoll (o fresques, ben netes i eixutes)
-
1 culleradeta de llavors de fonoll (opcional, per intensificar el gust)
-
Una mica de sal
-
Ratlladura de mitja llimona (opcional)
-
Unes gotes d’extracte de vainilla o anís (opcional)
Preparació:
-
Preescalfa el forn a 180 °C i prepara una safata amb paper vegetal.
-
Bat la mantega amb el sucre fins que quedi una crema suau.
-
Afegeix l’ou, la ratlladura de llimona i la vainilla (o unes gotes d’anís), i barreja bé.
-
En un altre bol, barreja la farina, el llevat, la sal, les flors i les llavors de fonoll.
-
Incorpora els ingredients secs a la barreja humida a poc a poc, fins formar una massa homogènia.
-
Si la massa és molt tova, deixa-la reposar a la nevera durant 30 minuts.
-
Forma boletes o estira la massa i talla galetes amb un motlle, i col·loca-les a la safata.
-
Cou al forn durant 10-12 minuts, fins que els cantons estiguin lleugerament daurats.
-
Deixa-les refredar sobre una reixeta.
Per decorar (opcional):
-
Espolvoreja amb una mica de sucre glas
-
Afegeix flors fresques de fonoll per sobre abans de coure
Si t’animes a cuinar amb fonoll o tens alguna recepta tradicional que vulguis compartir, ens encantarà rebre-la! Estem recopilant receptes amb plantes silvestres per donar-les a conèixer al poble.
Pots enviar la teva recepta (amb o sense foto) a tarresaldia2023@gmail.com
Entre totes farem créixer un receptari de cuina local amb productes de temporada i plantes de l’entorn!
És un molt bon reportatge, complet i pedagògicament ben explicat. Quina joia i quin plaer poder-lo llegir! Desconeixia les seves propietats i la possibilitat d'aplicar-lo culinàriament. Felicitats i agraïment, HENAR!
ResponEliminaI tant!
EliminaL'autor ha eliminat aquest comentari.
ResponEliminaMolt interessant
ResponElimina